“Ene richtige Limburgse wien van gouwe koomaaf”.

Wij zijn geen hemelbestormers en ook geen wereldverbeteraars. Wij zijn ambachtelijke wijnproducenten die al sinds 1994 mooie, eerlijke, Limburgse wijnen maken die de toets der kritiek ruimschoots kunnen doorstaan. Zoals ze hier in Limburg zeggen maken we ‘ene richtige Limburgse wien van gouwe koomaaf’.

Historie

Paul Wiertz, een traditionele akkerbouwer, bereikte langzaam zijn pensioenleeftijd en wilde het rustiger aan doen, dacht hij. Hij plantte in 1991 op de helling Fromberg een aantal wijnstokken samen met zijn zoon (Maurice Wiertz), dochter (Carmen Soomers-Wiertz) en schoonzoon (Marcel Soomers). Zo vertrouwden ze de eerste jaren enkele honderden druivenstokken toe aan de grond van Fromberg en begonnen ze met de traditionele druivenrassen Müller Thurgau en Auxerrois. Vrij snel werd duidelijk dat Paul nog niet met pensioen kon. Want deze toen nog bescheiden wijngaard bleek al snel een succes dat vandaag de dag beter bekend staat als Wijngoed Fromberg.

Carmen Soomers-Wiertz en Marcel Soomers

Wijngoed Fromberg

Inmiddels is Paul wel met pensioen. Wijngoed Fromberg wordt nu volledig gerund door Carmen en Marcel, Maurice vervult daarbij de rol van keldermeester en is verantwoordelijk voor de productie van de wijnen en van die van de private labels. Carmen, Marcel en Maurice zorgen er samen elk jaar weer opnieuw voor dat Wijngoed Fromberg prachtige en eerlijke wijnen van constante kwaliteit produceert. Zo behoort de Fromberger wijn al jaren tot de meest toonaangevende wijnen van Nederland.

Maurice Wiertz
Een impressie van het werk in de wijngaard

De perfecte ligging en goede grond van Fromberg

De locatie van de wijngaard ligt op de Fromberg, een 215 meter hoge heuvel in het hart van het Zuid-Limburgse Heuvelland. Staande in de wijngaard, met het uitzicht over het glooiende Limburgse landschap, zou je bijna denken dat je in het buitenland bent. Wijngoed Fromberg is uniek van soort omdat het de enige Nederlandse wijngaard heeft met een helling die volledig op het zuiden is gericht. Een betere ligging bestaat niet.

De bodem van de wijngaard bestaat uit mineraalrijke kalksteen, ook wel mergel genoemd. Door de harde ondergrond moeten de wortels van de druivenstok hard werken om de mineralen die erin zitten op te nemen. Dit zorgt weer voor sterke stokken met druiven die uitgesproken wijnen leveren.

© Wijngoed Fromberg